HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

VIRUS DEL MOSAIC DEL TOMÀQUET

NOM COMÚ: Virus del Mosaic del Tomàquet

NOM CIENTÍFIC: ToMV (Tomato Mosaic Virus)

IMPORTÀNCIA★ ★

GRUP: Virosi

ÒRGANS AFECTATS: Fulla, Fruit

SÍMPTOMES: Fulla: alteracions en la forma i el color de les fulles. Respecte al color, s’alternen àrees cloròtiques (color blanc a groc) amb altres de color verd normal i verd fosc (mosaics) formant-se mosaics que consisteixen en alteracions de zones cloròtiques (blanquinoses a grogues). Respecte la forma, les fulles es deformen i apareixen “bombolles”, formes ondulades, s’encongeixen, i/o amb aspecte filiforme, en alguns casos adoptant forma de fulla de falguera (sobretot amb temperatures més baixes). Fruit: reducció del rendiment (reducció del nombre i la mida dels fruits) sobretot en infeccions precoces (quan més precoç és la infecció, major és la repercussió en la producció). Els fruits mostren taques descolorides, grogues, irregulars o en forma d’anells, a vegades presenten necrosis interna (l’interior del fruit es torna marró). General: es pot observar una disminució del creixement sobretot en infeccions precoces.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: És un virus que es transmet per contacte directe i per llavor, per tant cal desinfectar la llavor i netejar bé les eines de treball per evitar la transmissió mecànica.

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Podria assemblar-se a la simptomatologia provocada pel virus del mosaic del cogombre (CMV)

CONDICIONS FAVORABLES: Es desenvolupa molt favorablement si s’utilitzen llavors no desinfectades. Els periodes amb més volum de feina mecànica als camps de tomaquera és quan és més fàcil la seva dispersió.

IMATGES