HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

VIRUS DEL BRONZEJAT DEL TOMÀQUET

NOM COMÚ: Virus del Bronzejat del Tomàquet

NOM CIENTÍFIC: TSWV (Tomato Spotted Wild Virus)

IMPORTÀNCIA★ 

GRUP: Virosi

ÒRGANS AFECTATS: Fulla,Tija,Fruit

SÍMPTOMES: Els símptomes de TSWV en tomàquet poden ser molt diversos. Fulla i Tija: Punts o taques necròtiques que afecten fulles, peciols i tiges. Necrosi apical i reducció del creixement . Anells necròtics als brots. Fruit: taques rodones de color verd o groc sobre el fons vermell del fruit. A vegades aquestes taques tenen forma d’anells concèntrics. En els fruits apareix taques irregulars, necrosi i maduració irregular del fruit madur. A les zones afectades, la pell s’asseca i es va clivellant deixant uns fruits de color marró.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: ús de varietats resistents. És molt important eliminar les primeres plantes afectades perquè no actuin com a focus de transmissió, així com realitzar un control fitosanitari dels seus vectors, els trips. Control biològic: Els trips són els seus insectes transmissors, pel que es poden aplicar els mètodes de control d’aquesta plaga, com és la introducció i/o conservació d’enemics naturals com Orius sp., Amblyseius swirskii, Transeius montdorensis, Nesidiocoris tenuis i  Neoseiulus cucumeris (depredadors)..

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: els símptomes es poden confondre amb els provocats amb altres virus no tan freqüents en tomàquet (parietària…). En els moments inicials de la infecció, es podria confondre amb alguna malaltia que causi necrosi a les fulles.

CONDICIONS FAVORABLES: TSWV es transmet per trips, sobretot Frankliniella occidentalis, per tant, la seva incidència va lligada a la dels seus insectes transmissors (veure fitxa Trips). Pot aparèixer en qualsevol moment del cultiu.

IMATGES