HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

ERUGA DEFOLIADORA

NOM COMÚ: Eruga defoliadora

NOM CIENTÍFIC: Autographa gamma, Chrysodeixis chalcites, Spodoptera sp.

IMPORTÀNCIA★ 

GRUP/FAMÍLIA: Lepidòpter/Noctuidae

DESCRIPCIÓ: Es tracta de papallones d’habit nocturn. Els adults apareixen a la primavera. Les femelles dipositen els ous sobre les fulles i les erugues que neixen d’aquests ous són les que provoquen danys a la planta quan s’alimenten principalment de les fulles.

ÒRGANS AFECTATS: Fulla, Fruit

SÍMPTOMES: Fulla: les erugues, especialment les més grans, provoquen ferides en forma de forats grans i regulars que es produeixen a mida que la larva/eruga va menjant la fulla. Fruit: Els símptomes es troben bàsicament a les fulles. És estrany trobar-ne en els fruits. tot i així, algunes erugues ataquen els fruits els quals tenen un aspecte “mossegat”. També es veuen forats principalment sota el calze. Dins el fruit es poden veure moltes galeries i/o restes d’excrements. Sovint s’observa una maduració primerenca del fruit o fins i tot la seva podridura degut a l’entrada d’altres agents infecciosos com fongs i bacteris.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Control biològic: introducció i/o conservació d’enemics naturals com Trichogramma sp., Cotesia sp., Hyposoter didymator (parasitoids) i Orius sp., crisopes, Nesidiocoris tenuis (depredadors) i Macrolophus pygmaeus (depredador d’ous). (depredadors).

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Es podria confondre amb el color amorrat del míldiu a la tija del tomàquet. L’assecament de fulles es podria confondre amb un atac d’odiopsis, o qualsevol altre fong/bacteri que provoqui un assecament general de la planta.

CONDICIONS FAVORABLES: Periodes crítics de juny a setembre.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES