HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

ARANYA ROJA

NOM COMÚ: Aranya roja

NOM CIENTÍFIC: Tetranychus urticae, Tetranychus turkestani

IMPORTÀNCIA★ 

GRUP/FAMÍLIA: Àcar tetraníquid/Tetranychidae

DESCRIPCIÓ: L’adult és un àcar de forma ovalada, amb unes dimensiones aproximades de 0.5 mm de llarg i 0.25 mm d’ample, de color variable (groc, verd, taronja, vermell..) però sempre amb dos taques laterals fosques sobre el tòrax, i amb 4 parells de potes. L’aranya roja generalment viu al revers (cara inferior) de la fulla, en colònies, protegides per una teranyina fina i sedosa que elles mateixes produeixen. Els ous, de color blanc a groc, són esfèrics, llisos i brillants i mesuren uns 0,12-0,14 mm de diàmetre. Les larves són esfèriques, mesuren uns 0,15 mm de longitud, i són de color transparent al principi i després entre el groc o el verd.

ÒRGANS AFECTATS: Fulla, Fruit

SÍMPTOMES: Fulla: a les fulles s’observen punts diminuts de color blanquinós-groguenc producte de les puncions l’aranya roja fa al alimentar-se. Gradualment es van formant taques grogues al revers i l’anvers de la fulla. Les fulles afectades perden color i quan l’atac és molt intents poden acabar assecant-se i pansint-se. És molt característic observar teranyines per tota la planta així com a la cara inferior de les fulles. Fruit: Pot arribar a afectar el fruit, sobretot amb tomacó. Deixa el tomàquet molt poc brillant, com molt “mate” per les picades que li provoca.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Eliminar herbes adventícies i restes de cultius anteriors, realitzar rotació de cultius, evitar la dispersió durant les operacions de maneig, fertilitzar de forma equilibrada evitant un excés de nitrogen, utilització de malles en cultius sota coberta (mínim 10×20 fils/cm2). Control biològic: introducció o conservació d’enemics naturals com Phytoseiulus persimilis, Neoseiulus californicus, Amblyseius andersoni, Feltiella acarisuga, Stethorus punctillum (depredadors).

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Els primer símptomes sobre fulla es podrien arribar a confondre amb els primers símptomes d’oidiopsis degut a l’engroguiment de l’anvers de la fulla que pot ser similar.

CONDICIONS FAVORABLES : Les condicions òptimes pel seu desenvolupament es dona amb temperatures altes i humitat relativa baixa, és a dir, un temps càlid i sec. Per tant, apareix quan l’ambient es va assecant a partir de maig. Més habitual trobar-la a hivernacles, tot i que també s’observa en exteriors.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES