HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

OÏDIOPSI

NOM COMÚ: Oïdiopsi

NOM CIENTÍFIC: Leveillula taurica

IMPORTÀNCIA★ ★ ★

GRUP: Fong Ascomicot

ÒRGANS AFECTATS: Fulla

SÍMPTOMES: Els símptomes són exclusivament foliars. Els símptomes típics són taques de color entre verd tènue a groc intens a l’anvers de les fulles més velles, amb marges difuminats i aspecte angulós, ja que queden delimitades pels nervis foliars. Sovint apareixen punts necròtics en el centre d’aquestes taques. Al revers de les fulles es formen taques d’aspecte polsegós i blanquinós que corresponen al miceli del fong. Si les condicions d’humitat són elevades, aquest polsim blanquinós delimitat pels nervis  es pot observar també a la cara superior de la fulla. En estadis més avançats  provoca un assecament generalitzat de la planta.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL:Per combatre l’oïdiopsis, de la mateixa manera que l’oïdi, és molt eficaç aplicar productes assecants. És recomanable retirar totes les restes del cultiu afectat per tal de reduir la proliferació del fong. Mantenir airejats els cultius també pot ajudar a evitar la seva proliferació

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Els símptomes a les fulles es poden confondre amb els provocats per l’oïdiopsi, tot i que les taques blanques de miceli a l’oïdi es troben principalment a l’anvers de les fulles i les de l’oïdiopsi al revers. El que es veu a l’anvers de les fulles amb oïdiopsi són unes taques cloròtiques que després es tornen grogues. 

CONDICIONS FAVORABLES: Les condicions òptimes pel seu desenvolupament son temperatures entre els 20-25ºC. Quan són superiors als 30ºC s’accelera el desenvolupament dels símptomes. El període crític és l’inici de l’estiu.

IMATGES