HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

OÏDI DEL TOMÀQUET

NOM COMÚ: Oïdi del tomàquet

NOM CIENTÍFIC: Oidium lycopersici

IMPORTÀNCIA★ ★ ★

GRUP: Fong Ascomicot

ÒRGANS AFECTATS: Fulla

SÍMPTOMES: Els síntomes són exclusivament foliars. Les fulles presenten lesions verd-groguenques que poden passar a color marró i estar parcialment necrosades. Aquests lesions estan cobertes pel miceli del fong que s’observa com un tel blanquinós i d’aspecte polsegós a l’anvers de fulla. Si l’atac és molt intens, el fong cobreix totalment la fulla amb aquest tel blanquinós, i fins i tot tota la planta. A més, les fulles es tornen grogues i completament necròtiques, es deformen i acaben caient, de manera que provoca una important defoliació. Si això succeeix, hi ha una pèrdua del rendiment degut a l’exposició dels fruits al sol, i a la pèrdua de capacitat fotosintètica de la planta.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Per combatre l’oïdi és molt eficaç aplicar productes assecants. És recomanable retirar totes les restes del cultiu afectat per tal de reduir la proliferació del fong.

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Els símptomes a les fulles es poden confondre amb els provocats per l’oïdiopsi, tot i que les taques blanques de miceli a l’oïdi es troben principalment a l’anvers de les fulles i les de l’oïdiopsi al revers. El que es veu a l’anvers de les fulles amb oïdiopsi són unes taques cloròtiques que després es tornen grogues.

CONDICIONS FAVORABLES: Les condicions òptimes pel seu desenvolupament son temperatures properes als 25ºC i una humitat relativa d’entre-50-75%. Es dispersa amb el vent o corrents d’aire.

IMATGES