HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

MINADORA DE LES FULLES

NOM COMÚ: Minadora de les fulles o mosca minadora

NOM CIENTÍFIC: Liriomyza trifolii, Liriomyza sp.

IMPORTÀNCIA★ ★ ★

GRUP/FAMÍLIA: Dípter/Agromyzidae

DESCRIPCIÓ: L’adult és una mosca, molt semblant a la mosca comú, d’uns 2 mm de longitud, de color negre i groc i ales de color clar-translúcid. Les femelles són una mica més grans que els mascles i presenten una taca groga molt pronunciada al seu abdomen. Els ous, d’uns 0,25mm de diàmetre, son dipositats per les femelles a l’interior de les fulles. Les larves són gairebé transparents però amb el temps adopten una coloració verd-groguenca i viuen sempre a l’interior de les fulles formant galeries per alimentar-se. Quan la larva termina el seu desenvolupament, surt de la galeria per pupar al sòl o en restes vegetals, o fins i tot sobre la fulla (normalment al revers de la fulla).

ÒRGANS AFECTATS: Fulla

SÍMPTOMES: Fulla: al principi s’observen petits punts cloròtics (grocs i blancs) provocats per les picades de les mosques. Més endavant, les larves provoquen mines/galeries de color blanc a les fulles joves que són més grans a mida que la larva va creixent i que posteriorment es necrosen. Es poden observar els excrements de la larva dispersos per tota la galeria. Les fulles amb més larves i per tant més afectades es poden tornar grogues, pansides i seques. Com a resultat, es perd superfície foliar, es retarda el creixement de la planta i es redueix la producció. Les ferides que provoquen poden provocar la entrada d’altres patògens, com fongs i bacteris.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: Eliminar plantes adventícies i restes de cultius anteriors, realitzar rotació de cultiu, ús de trampes adhesives de color groc des de l’inici del cultiu, utilització de malles en cultius sota coberta (mínim 10×20 fils/cm2). Control biològic: introducció i/o conservació d’enemics naturals com Diglyphus isaea, Diglyphus minoeus, Neochrysocharis formosa, Dacnusa sibirica (parasitoids) i Coenosia attenuata (depredador).

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: es pot confondre amb la Tuta absoluta. Les mines/galeries de la Tuta absoluta són més amples que la de la mosca minadora (Liriomyza sp). A més, les larves de la Tuta absoluta deposita els seus excrements en un punt de la galeria, a diferència de Liriomyza sp. que els deixa dispersos per tota la galeria. A les últimes fases, la Tuta absoluta forma galeries més amples, mentre que la Liriomyza sp. tenen forma de serpentina. La Tuta absoluta afecta el fruit.

CONDICIONS FAVORABLES: Es desenvolupen de manera òptima sobre els 20-25°C, encara que es pot trobar tot l’any, especialment als mesos de setembre octubre. En hivernacle es poden reproduir durant tot l’any i la seva presència és molt més elevada que en camps exteriors.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES