HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

TUTA DEL TOMÀQUET

NOM COMÚ: Tuta del tomàquet

NOM CIENTÍFICTuta absoluta

GRUP/FAMÍLIA: Lepidòpter/Gelechiidae

IMPORTÀNCIA★ ★ ★

DESCRIPCIÓ: L’adult és una arna de color gris, amb taques negres a les ales anteriors, i que pot arribar a mesurar fins els 10 mm d’envergadura. Són nocturns i s’amaguen sota les fulles durant el dia. Els ous, que en general es troben a l’anvers de les fulles, són ovalats, d’uns 0,4mm de longitud i 0,2 mm de diàmetre, i d’un color blanc-ataronjat. L’eruga és la que provoca els danys a la planta, té quatre estadis larvaris, pot arribar fins els 7,5mm de longitud, i és d’un color verdós amb taques rosades. La pupa es pot trobar a l’interior de les galeries, a qualsevol lloc de la planta o al sòl.

ÒRGANS AFECTATS: Fulla, Tija, Fruit

SÍMPTOMES: Fulla i Tija: l’eruga origina mines o galeries que es desenvolupen com a taques irregulars de color blanc-grisós i que posteriorment es necrosen. Es poden observar els seus excrements en un punt de la galeria. Quan les poblacions de l’eruga són baixes, afecta principalment les fulles, amb preferència per les fulles en formació. A les tiges queden afectades preferentment les zones apicals. Fruit: ataca als fruits immadurs que encara estan verds, produint perforacions, habitualment sota el calze. En estadis més avançats, ataca fruits madurs produint malformacions.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: Detecció precoç mitjançant l’ús de trampes de feromones, retirada d’òrgans afectats, rotació de cultiu amb espècies que no siguin solanàcies, introducció o conservació d’enemics naturals, confusió sexual, utilització de malles amb un espai de 1,6 mm en cultius sota coberta. Control biològic:  introducció i/o conservació d’enemics naturals com Trichogramma achaeae, Necremnus tutae, Dolichogenidea gelechiidivoris (parasitoids) i Nesidiocoris tenuis, Macrolophus pygmaeus (depredadors).

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS:  Es pot confondre amb la Minadora de les fulles o Mosca minadora (Liriomyza sp.). Les mines/galeries de la Tuta absoluta són més amples que la de la mosca minadora (Liriomyza sp). A més, les larves de la Tuta absoluta deposita els seus excrements en un punt de la galeria, a diferencia de Liriomyza sp. que els deixa dispersos per tota la galeria. A les últimes fases, la Tuta absoluta forma galeries més amples, mentre que la Liriomyza sp. tenen forma de serpentina. La Tuta absoluta afecta el fruit.

CONDICIONS FAVORABLES: El seu cicle biològic està molt condicionat pel clima. A temperatures altes (30ºC) els cicles són molt curts, tot i que també es desenvolupa a temperatures més baixes (15ºC). Així doncs, l’estiu és l’època amb més incidència. En hivernacle els atacs es poden perllongar fins a mesos de tardor inclosos. Pot presentar 10-12 generacions per any.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES