HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

HELIOTHIS

NOM COMÚ: Heliothis

NOM CIENTÍFIC: Helicoverpa armigera

IMPORTÀNCIA★ ★ 

GRUP/FAMÍLIA: Lepidòpter/Noctuidae

DESCRIPCIÓ: . L’adult és una arna de color gris-verdós (mascle) o marró-ataronjat (femella), amb línies transversals a cada ala, i que pot arribar a mesurar fins els 35-40mm d’envergadura. Els ous són esfèrics, d’un diàmetre d’uns 0,5mm, amb 10-15 estries longitudinals i d’un color blanquinós-groguenc. L’eruga (larva) és la que provoca els danys a la planta, té sis estadis larvaris, pot arribar fins els 30-40mm de longitud, i tenen una coloració molt variable que dificulta la seva identificació durant aquesta fase. Normalment són d’un color groc-verdós, però les més adultes poden ser verdes, grogues, negres o marró-vermelloses. Tenen un cos cilíndric amb tres bandes longitudinals, i és molt característic la presència de petits “pels” negres que surten d’unes punts blancs. La pupa és de color marró i es desenvolupa al sòl.

ÒRGANS AFECTATS: Fulla i Fruit

SÍMPTOMES: Fulla i Fruit: l’eruga provoca ferides en forma de forats grans i de forma circular que es produeixen a mida que la larva va menjant. Ataca fulles i fruits immadurs que encara estan verds. Les ferides a les fulles provoquen que la planta estigui exposada a noves infeccions de manera que la planta pot acabar morint. Les ferides als fruits provoquen l’aparició de fruits imperfectes o fins i tot la seva podridura. Es fàcil trobar l’eruga sobre la planta.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: Detecció precoç mitjançant l’ús de trampes de feromones, retirada d’òrgans afectats, eliminació d’herbes adventícies, intercalar línies de plantes de blat de moro (és la espècie vegetal que més prefereixen), confusió sexual, utilització de malles amb un espai de 1,6 mm en cultius sota coberta. Control biològicintroducció o conservació d’enemics naturals com Trichogramma sp., Cotesia sp., Hyposoter didymator (parasitoids) i Orius sp., crisopes, Nesidiocoris tenuis (depredadors) i Macrolophus pygmaeus (depredador d’ous).

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Els danys d’Helicoverpa sobre els fruits són difícils de confondre perquè és la única eruga que penetra dins el fruit. A diferència de les altres que rosseguen més per fora. Tot i així, les erugues es poden confondre amb altres lepidòpters. Per exemple, Autographa gamma, Chrysodeixis chalcites, Lacanobia oleracea i Spodoptera exigua.

CONDICIONS FAVORABLES: El seu cicle biològic està molt condicionat pel clima. A temperatures altes (25ºC-35ºC) els cicles són molt curts, unes 3 setmanes, però també es desenvolupa més lentament a temperatures més baixes (<20ºC). Pot presentar 3-4 generacions per any, coincidint amb el màxim de vol d’adults en maig, juiliol i setembre.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES