HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

PODRIDURA BLANCA

NOM COMÚ: Podridura blanca

NOM CIENTÍFIC: Sclerotinia sp.

IMPORTÀNCIA

GRUP: Fong Ascomicot

ÒRGANS AFECTATS: Tija

SÍMPTOMES: Sclerotinia sp. és l’agent de la podridura blanca i es desenvolupa a la capa superficial del sòl. Tija: les tiges infectades s’estoven, es tornen esponjoses, van perdent color i després queden de color beix-grisós, s’assequen i queden buides. Al principi, les lesions es formen a la base i a mida que la infecció progressa envolten tota la tija. Es desenvolupa a sobre una floridura de color blanc i d’aspecte cotonós. Al cap d’uns dies es poden formar unes estructures esfèriques, de color blanc i després de color gris-negre, de mida molt variable i que són els esclerocis del fong.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: bona ventilació, marcs de plantació ampli, rotació de cultiu i eliminar els primers focus d’infecció. Solarització. Control biológic: Existeixen mètodes de control biològic com el fong antagonista Trichoderma, però l’èxit del seu control depèn de molts factors ambientals.

CONDICIONS FAVORABLES : Es desenvolupen en condicions ambientals amb temperatures moderades (15-20ºC) i elevada humitat relativa i aigua lliure. A la primavera/estiu és més predominants. Els conreus sota hivernacle, l’excés de nitrogen així com els conreus amb molta quantitat de plantes adventícies poden afavorir el desenvolupament de la malaltia.

IMATGES