HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

PODRIDURA GRIS

NOM COMÚ: Botritis o Podridura gris

NOM CIENTÍFIC: Botrytis cinerea

IMPORTÀNCIA★ 

GRUP: Fong Ascomicot

ÒRGANS AFECTATS: Fulla,Tija,Fruit

SÍMPTOMES: Ataca gairebé totes les parts aèries de la planta. En general, sigui com sigui la lesió, es caracterizten per la presència d’una floridura gris-banquinosa. Fulla: lesions de color marró amb aspecte humit en etapes inicials de la infecció, que es van tornant necròtiques i que poden formar anells concèntrics. A vegades es pot observar un marge groguenc difós a la perifèria de la lesió. Quan la infecció està ben establerta, es pot observar una floridura gris i polsegosa de diferent intensitat i molt característica d’aquesta malaltia (s’assembla al pols de cendres) i que correspon a l’esporulació del fong. Tija: La base de la tija, molt prop del sòl, s’envolta per una lesió de color beix a marró, d’aspecte bastant sec, de manera que la planta finalment es panseix i mor. Aquestes lesions s’observen de manera freqüent en planter i després de trasplantar. D’altre banda, poden aprofitar les ferides de la poda (o ferides naturals) per envair el teixit, formant ràpidament les lesions o xancres a un costar de la tija, a vegades amb aspecte d’anells concèntrics. Molt habitual en hivernacles. Fruit: els fruits s’estoven i es forma una podridura blanca (més o menys aquosa segons el teixit) on es pot observar el miceli gris del fong. En fruits immadurs, apareixen halos de color blanc, d’aspecte vitri i de forma circular (2-10mm) amb un punt necròtic al mig anomenats “taques fantasma”. Les infeccions en el fruit solen començar a partir del calze, de manera que els símptomes van cobrint la meitat superior del fruit. Sobre els teixits afectats es poden formar els esclerocis del fong que s’observen com punts negres de mida variable (2-5mm).

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: Eliminar les parts afectades, afavorir la ventilació dels hivernacles, solarització després d’un cultiu afectat, no plantar amb densitats molt elevades. Quan es treuen els rebrots de la tomaquera cal tallar-los arran de la tija principal, perquè sino les tiges secundàries que queden tallades es moren i són un focus d’entrada de la malaltia a la planta principal. Control biològic: Bacillus subtilis.

CONDICIONS FAVORABLES: Es desenvolupa de manera òptima a temperatura moderada (18-23ºC), amb aigua lliure i elevada humitat relativa (95%). Aquestes condicions es troben fàcilment en hivernacles però també en camps oberts en períodes plujosos o després de la irrigació.

IMATGES