HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

ARREL SUROSA DEL TOMÀQUET

NOM COMÚ: Arrel surosa o Corky root

NOM CIENTÍFIC: Pyrenochaeta lycopersici

IMPORTÀNCIA

GRUP: Fong Ascomicot

ÒRGANS AFECTATS: Arrel

SÍMPTOMES: Arrel: els primers símptomes que s’observen son lesions petites, fosques i ovals a la part externa de les arrels principals. A mida que la planta creix, les lesions es van tornant de color marró-cafè clar a fosc, s’esquerden i mostren un aspecte de suro (subertització). En arrels més velles les lesions s’inflen. En general, s’indueix una pèrdua primerenca de les arrels secundàries i una severa suberització de les arrels principals. General: esgrogueïment de la part aèria, pansiment de la planta durant el dia, es redueix el creixement així com el rendiment de la planta.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: Lús de porta-empelts resistents és el mètode més efectiu per evitar aquesta malaltia. Control biològic: Trichoderma sp.(antagonista fúngic), Bacillus stearothermophylus, Bacillus subtilis, Streptomyces spp. (antagonistes bacterians).

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Els efectes observats a la part aèrea de la planta es podrien confondre amb altres malalties que provoquen un alentiment en el desenvolupament de la planta (ex: nematodes). Però al observar les arrels ja no hi ha confusió possible. No es detecten les gal·les típiques dels nematodes i en canvi es detecten les arrels amb taques negres intermitents.

CONDICIONS FAVORABLES : És una malaltia de clima fresc, el seu desenvolupament òptim es presenta a temperatures d’entre 15-20ºC i alta humitat. Temperatures fredes durant les primeres setmanes després del transplantament tenen un efecte molt significatiu en la severitat de la malaltia.

IMATGES