HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

NECROSI MEDULAR DEL TOMÀQUET

NOM COMÚ: Necrosi medular del tomàquet

NOM CIENTÍFIC: Pseudomonas corrugata

IMPORTÀNCIA★ 

GRUP: Bacteri

ÒRGANS AFECTATS: Fulla,Tija

SÍMPTOMES: Fulla: les fulles joves es tornen cloròtiques i a vegades es panseixen. Tija: a la superfície de la tija (a vegades també als pecíols), es poden observar lesions allargades, de color marró a negre i de forma irregular. Algunes tiges es tornen molt fràgils. Si es fa un tall longitudinal de la tija es pot observar la part interna (medul·la) afectada. Primer adopta un aspecte translúcid i d’un color marró pàl·lid que gradualment es va enfosquint. La tija també por estar buida i a la part més superior es poden trobar cavitats que es van alternant amb parts intactes. Els teixits vasculars poden tenir un color marró. En alguns casos es poden observar arrels aèries sobre les tiges afectades. Quan les condicions d’humitat són molt elevades, es poden observar unes gotes translúcides semblant a gotes d’aigua, que es troben a sobre les lesions externes, tant de la fulla com de la tija, i que són els exsudats del bacteri. Aquesta malaltia pot provocar la destrucció total d’algunes parts de la planta, tot i que les parts menys afectades es poden recuperar si les condicions ambientals milloren.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Eliminar les primeres plantes afectades per eliminar la seva transmissió mecànica (eines de poda, roba…) i ús de matèries actives autoritzades.

PLAGUES O MALALTIES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: es pot confondre amb la simptomatologia provocada per altres bacteris.

CONDICIONS FAVORABLES: Es desenvolupa de manera òptima a temperatures càlides, elevada humitat relativa i aigua lliure sobre les plantes, així com elevats nivells de fertilització nitrogenada. Afecta normalment tomaqueres en hivernacles, tot i que a vegades es pot veure al camp. Els símptomes solen aparèixer després d’un temps ennuvolat.

IMATGES