HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

BERNAT PUDENT

NOM COMÚ: Bernat pudent

NOM CIENTÍFIC: Nezara viridula, Nezara sp. 

IMPORTÀNCIA★ ★ 

GRUP/FAMÍLIA: Heteròpter/Pentatomidae

DESCRIPCIÓ: L’adult és una xinxa d’uns 15 mm de longitud, amb un cos en forma d’escut i 2 antenes llargues, de color verd i que amb l’edat pot passar a color marró. És molt característic la presència de dos punts negres situats al vèrtex del triangle de l’escut, i 3 petites taques de color groc pàl·lid entre aquests dos punts negres. Desprèn una pudor intensa quan se’l molesta, se’l esclafa o se sent amenaçat. Quan comença la plaga comença la posta d’ous en forma de panell d’abella a la cara inferior de les fulles, que al principi són de color blanquinós i es van tornant vermellosos quan s’apropa l’eclosió. Les nimfes són una mica més petites i la seva coloració és molt variable depenent del seu estadi de desenvolupament.

ÒRGANS AFECTATS: Fulla i Fruit

SÍMPTOMES: Fulla i Fruit: La xinxa s’alimenta xuclant la saba de la planta, i per tant, a les zones de punció es produeixen taques de color generalment groc, així com deformació dels fruits atacats. En general, els danys produeixen una depreciació del fruit i una menor producció.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: ús de matèries autoritzades. Enemics naturals: normalment no se sol fer ús de control biològic per aquesta plaga. Tot i així, dins el marc teòric hi ha algunes espècies descrites per controlar el bernat pudent: Trissolcus basalis, Trichopoda pennipes (parasitoids).

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Es poden confondre amb els símptomes d’una altre xinxa, Halyomorpha halys, o altres picades d’heteròpters (Dicyphus…).

CONDICIONS FAVORABLES: Es troben de manera natural a les zones de cultiu. Durant l’hivern es troben els adults i al arribar la primavera comença a reproduir-se. És habitual trobar-la des del principi de la primavera fins la tardor.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES