HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

ALTERNARIOSI i ESTEMFÍLIUM

NOM COMÚ: Alternariosi i estemfílium

NOM CIENTÍFIC: Alternaria sp., Stemphylium sp.

IMPORTÀNCIA★ ★ 

GRUP: Fong Ascomicot

ÒRGANS AFECTATS: Fulla, Tija, Fruit

SÍMPTOMES: Fulla: lesions petites en les fulles basals, de color fosc, que poden estar envoltades d’un halo cloròtic de color groc. Les taques augmenten ràpidament de mida i formen uns anells concèntrics marrons molt característics. A mida que la malaltia avança, les lesions es poden acabar ajuntant i necrosant, finalment la lesió s’asseca i cau, de manera que pot quedar la fulla perforada. Tija: lesions fosques, lleugerament enfonsades i allargades en anells concèntrics, gairebé tocant el sòl. Els símptomes en fulles i tija a part de en zones basals també poden aparèixer en zones altes de la planta. Fruit: la infecció comença en el calze, tant en fruits verds immadurs com madurs, s’observen lesions lleugerament enfonsades i formen uns anells concèntrics coberts amb una massa d’espores fúngiques amb aspecte polsegós. El fruit finalment es podreix i cau.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL:  Reduir la humitat relativa (per exemple ventilar hivernacles), retirar fruits i parts afectades.

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Produeix símptomes molt similars a algunes infeccions bacterianes. Les infeccions fúngiques de Alternaria sp i Stemphyllum sp s’assemblent molt i és necessari un anàlisi microscòpic per determinar l’agent causant.

CONDICIONS FAVORABLES: Temperatures càlides (24-29ºC), humitat relativa elevada i aigua sobre els teixits vegetals. Amb incidències importants de juny a setembre.

IMATGES