HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

TRIPS

NOM COMÚ: Trips

NOM CIENTÍFIC: Frankliniella occidentalis

IMPORTÀNCIA★ ★ ★

GRUP/FAMÍLIA:  Tisanòpter/Thripidae

DESCRIPCIÓ: L’adult és allargat i prim, amb dos parells d’ales llargues plomoses recobertes de cilis que repleguen sobre l’abdomen, mesura aproximadament 1-1,3 mm de longitud i té una coloració marró-groguenca amb l’abdomen més fosc que el cap i el tòrax. Les femelles són una mica més grans que els mascles, i gairebé tots els adults són femelles. Els ous tenen forma ovalada o ronyó, són de color blanc, mesuren uns 0,2 mm de longitud i es troben inserits dins els teixits vegetals. Les larves son blanquinoses al principi i es van tornant grogues, tenen els ulls vermells i s’assemblen als adults però sense ales.

ÒRGANS AFECTATS: Fulla

SÍMPTOMES: Fulla:  les lesions es veuen com taques cloròtiques de forma i mida irregular, de color blanc-platejat, que amb el temps es tornen necròtiques. Les lesions van acompanyades de petits punts negres que són els excrements dels trips i sovint es poden veure els trips adults. A més, els trips poden ser portadors de virosis, en particular el virus del bronzejat del tomàquet (TSWV), de manera que es pot observar la simptomatologia associada a aquest virus: punts o taques cloròtiques que es tornen de color bronzejat i després necròtiques en fulles, pecíols i tiges, així com reducció del creixement.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: Eliminar herbes adventícies i restes de cultius anteriors, realitzar rotació de cultiu, ús de trampes adhesives de color blau des de l’inici del cultiu, utilització de malles en cultius sota coberta (mínim 10×14 fils/cm2), evitar excès de fertilització amb fòsfor. Control biològicintroducció o conservació d’enemics naturals com Orius sp., Amblyseius swirskii, Transeius montdorensis, Nesidiocoris tenuis, Stratiolaelaps scimitus,Hypoaspis miles, Neoseiulus cucumeris, Nesidiocoris tenuis i Macrolophus pygmaeus (depredadors).

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Es poden confondre entre diferents espècies de pugons. 

CONDICIONS FAVORABLES: Pot ser plaga durant tot l’any, tot i que a temperatures baixes i plujoses la seva activitat és menor. En hivernacles les diferents generacions de trips se solapen.

PERÍODES CRÍTICS

Aire lliure i Hivernacles

IMATGES