HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

PODRIDURA GRISA

NOM COMÚ: Botritis o Podridura grisa

NOM CIENTÍFIC: Botrytis sp.

IMPORTÀNCIA★ ★ ★

GRUP:  Fong Ascomicot

ÒRGANS AFECTATS: Fulla

SÍMPTOMES: Fulla: A les fulles més antigues que es troben en contacte amb el sòl es pot observar una podridura d’aspecte humit i de color gris-marró a taronja-marró. Aquestes fulles més velles són més susceptibles ja que sovint estan danyades o són senescents. A mida que la malaltia progressa, el fong es va estenent cap a parts de la planta més sanes i provoca la podridura de la corona de l’enciam. Sigui com sigui, la lesió es caracteritza per la presència d’una floridura gris-marró o gris-blanquinosa, sobretot a les zones més inferiors de la fulla i de la corona. A vegades també es poden observar els esclerocis del fong que són estructures petites i de color negre. En estadis avançats, la corona de l’enciam es podreix completament i la planta sencera es panseix, es col·lapsa i mor.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Els risc d’infecció augmenta en plantes que tenen alguna ferida; és per això que cal evitar provocar danys i/o ferides durant el maneig del cultiu. Durant el transplantament es disminueix el risc de provocar ferides si s’utilitzen plàntules que no estiguin massa desenvolupades. Per tal de disminuir la gravetat de la malaltia cal evitar períodes prolongats d’humitat elevada a la part superior del sòl, reduir la humitat a la superfície de la fulla fent una correcta gestió del reg i plantar a densitats més baixes per afavorir una correcta ventilació al voltant de les plantes.

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: Es pot confondre amb la Podridura blanca provocada per Sclerotinia sp, o la Podridura basal provocada per Rhizoctonia solani.

CONDICIONS FAVORABLES: Botrytis sp. és un fong comú en climes suaus amb una humitat relativa elevada. Es desenvolupa de manera òptima a temperatura moderada (18-23ºC), amb aigua lliure i elevada humitat relativa (95%). Aquestes condicions es troben fàcilment en hivernacles però també en camps oberts en períodes plujosos o després de la irrigació. El fong pot causar danys molt greus i pèrdues econòmiques importants en cultius sota coberta i aire lliure durant la tardor i l’hivern. Els risc d’infecció augmenta en plantes que tenen alguna ferida

IMATGES