HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

XINXA DE LA COL

NOM COMÚ: Xinxa de la col

NOM CIENTÍFIC: Eurydema ornata

IMPORTÀNCIA★ ★

GRUP/FAMÍLIA:  Hemípter/Pentatomidae

DESCRIPCIÓ ORGANISME CAUSANT: L’adult és una xinxa d’uns 7-8 mm de longitud, amb dos antenes negres i un cos en forma d’escut, de color vermell brillant molt vistós i amb taques negres. Segons l’època de l’any pot canviar de tonalitat. Els ous són cilíndrics, blancs i amb taques negres. Les larves són com els adults però tenen una coloració més pàl·lida i freqüentment groguenca.

ÒRGANS AFECTATS: Fulla

SÍMPTOMES: FullaLa xinxa s’alimenta xuclant la saba de la planta. A les zones de punció es produeixen taques de color generalment groc o decolorades i poden fins i tot arribar a enrotllar-se. Si la planta és molt petita i les picades són abundants es pot produir la mort del brot. A més, les picades són una porta d’entrada a altres patògens com fongs i bacteris.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Eliminar herbes adeventícies (especialment crucíferes) i restes de cultius anteriors, realitzar rotació de cultiu, ús de trampes adhesives de color groc des de l’inici del cultiu, utilització de malles en cultius sota coberta (mínim 10×20 fils/cm2).

CONDICIONS FAVORABLES:  s’activen i es reprodueixen amb el bon temps. És especialment abundant als mesos de maig, juny i juliol. Hivernen en estat adult. Normalment es produeixen 2 generacions a l’any.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES