HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

ESCLEROTÍNIA

NOM COMÚ: Esclerotínia

NOM CIENTÍFIC: Sclerotinia sp.

IMPORTÀNCIA★ ★

GRUP:  Fong Ascomicot

ÒRGANS AFECTATS: Coll, Fulla

SÍMPTOMES: Els símptomes inicials són taques d’aspecte aquós. Coll: les lesions apareixen a la base de la tija, al coll, just a sobre de la superfície del sòl, i són lesions de color gris clar a blanc. A mesura que la malaltia progressa es van estenen a les fulles superiors. Les tiges infectades s’estoven, es tornen esponjoses, van perdent color, s’assequen i queden buides, finalment es trenquen provocant el pansiment i mort de la planta. Es desenvolupa a sobre una floridura de color blanc i d’aspecte cotonós. Al cap d’uns dies es poden formar unes estructures esfèriques, de color blanc al començament que després es tornen de color gris-negre, de mida molt variable i que són els esclerocis del fong. Fulla: els teixits infectats es tornen tous i les fulles externes es panseixen. Al igual que a la tija, a mida que la malaltia progressa s’observa una floridura blanca d’aspecte cotonós i es desenvolupen els esclerocis.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Realitzar rotacions de cultius llargues amb espècies no hostes, solarització, eliminar diàriament les parts afectades per evitar que els esclerocis fúngics caiguin al terra, inundar els camps en períodes càlids per tal de destruir els esclerocis.

CONDICIONS FAVORABLES: Es desenvolupen en condicions ambientals amb temperatures moderades (15-20ºC) i elevada humitat relativa i aigua lliure. A la primavera/estiu és més predominants. Els conreus sota hivernacle, l’excés de nitrogen així com els conreus amb molta quantitat de plantes adventícies poden afavorir el desenvolupament de la plaga.

IMATGES