HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

TINYA DE LA COL

NOM COMÚ: Tinya de la col

NOM CIENTÍFIC: Plutella xyllostella

IMPORTÀNCIA★ ★

GRUP/FAMÍLIA:  Hemípter/Aleyrodidae

DESCRIPCIÓ ORGANISME CAUSANT: L’adult és una arna nocturna de color gris, que pot arribar fins els 17 mm d’envergadura, amb ales llargues i primes que tenen tres taques triangulars al marges posterior de cada ala i que formen una espècie de diamant quan les ales estan tancades. Els ous són grocs, ovalats i no arriben al 1mm de diàmetre. Les larves són erugues peludes, de color groc al principi i que es van tornant verdes a mida que es van desenvolupant, amb taques clares al cos i cap marró. Poden arribar fins els 12 mm. Les pupes, que mesuren uns 6-10 mm, són de color verd-marró i estan envoltades per una seda blanca.

ÒRGANS AFECTATS: Fulla

SÍMPTOMES: Les erugues són les que provoquen els danys i segons la fase larvària, els danys són més o menys acusats. Fulla: les erugues del primer estadi són minadores i s’alimenten del teixit esponjós de la superfície de la fulla, de manera que s’observen petites taques blanques a la fulla que són mines superficials. Més endavant, les erugues més madures s’alimenten de la cara inferior de les fulles fins que arriben a l’epidermis i la capa cerosa superior que queda intacte, formant com una espècie de “finestres” transparents. Al final aquestes finestres es trenquen i formen forats a les fulles. La última fase larvària és la més agressiva, ja que la larva menja brots tendres i/o inflorescències. Els nervis de les fulles queden intactes. Si les erugues són molestades es dobleguen violentament i es deixen caure quedant penjades d’un fil de seda. Les pupes es poden trobar en zones protegides de la planta, com és a l’anvers de les fulles i tiges, provocant una contaminació del teixit vegetal.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluitaRealitzar rotació de cultius, eliminar restes de cultiu. Control biològic: Diadegma semiclausum (endoparasitoid). Bacillus turingensis. Plutella xylostella és altament resistent a multitud de compostos d’insecticides químics. 

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS:  Els danys es poden confondre amb les mossegades d’altres erugues defoliadores de la col.

CONDICIONS FAVORABLES / PERÍODES CRÍTICS: Les condicions més favorables són els climes secs i càlids. Les pluges són un factor de mortalitat sobretot per les larves dels primers estadis. Poden realitzar 5-10 generacions a l’any, depenent de les condicions climàtiques i disponibilitat d’aliment.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES