HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

SALTRICÓ

NOM COMÚ: Saltricó

NOM CIENTÍFIC: Phyllotreta sp.

IMPORTÀNCIA★ ★ ★

GRUP/FAMÍLIA:  Coleòpter/Chrysomelidae

DESCRIPCIÓ ORGANISME CAUSANT: El saltricó és un insecte coleòpter de la família Chrysomelidae. L’adult és un escarabat de mida molt petita (2-3 mm). La coloració varia segons l’espècie però normalment són foscos, tot i que l’aspecte general entre les diferents espècies és molt semblant. Són capaços de saltar. Les larves també son petites (4-5 mm) i de color blanc groguenc. La pupa, d’uns 4 mm, és de color blanc.

ÒRGANS AFECTATS: Arrel, Fulla

SÍMPTOMES: Arrel: les larves s’alimenten de les arrels però no ocasionen danys importants. Fulla: els escarabats adults s’alimenten de les fulles de plantes joves produint forats i reduint la superfície foliar, principalment a les hores de màxima calor del dia. En planter o en plantes recent trasplantades els danys poden ser molt importants, i sobretot si el clima és sec i càlid. Si s’observen els adults sobre les fulles i se’ls molesta, aquests salten fora de les fulles i resten immòbils durant un temps.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL:  Eliminar herbes adventícies  i restes de cultius anteriors, utilització d’una tela blanca per evitar l’accés del saltricó i augmentar la humitat.

CONDICIONS FAVORABLES: S’activen i es reprodueixen amb el bon temps. A finals de maig comença l’aparellament i s’inicia la posta dels ous al sòl o a les fulles depenent de l’espècie. A l’estiu emergeixen els primers adults. A temperatures baixes o en èpoques de pluja el saltricó es resguarda. Produeixen una generació a l’any.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES