HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

MOSCA BLANCA DE LA COL

NOM COMÚ: Mosca Blanca de la col

NOM CIENTÍFIC: Aleyrodes proletella

IMPORTÀNCIA★ ★ ★

GRUP/FAMÍLIA:  Hemípter/Aleyrodidae

DESCRIPCIÓ ORGANISME CAUSANT: La mosca blanca de la col és un insecte hemípter de la família Aleyrodidae. L’adult és una mosca petita d’uns 1,5 mm de longitud, amb el cos de color groc i ales blanques amb 3 taques fosques a les ales anteriors. Cos i ales estan recoberts per una espècie de polsim cerós de color blanc. Els ous són ovalats, de color crema, i es solen dipositar a l’anvers de les fulles en forma de cercle o semicercle. La larva té quatre estadis larvaris, i pot arribar fins els 1,5 mm de longitud. Té forma plana i són transparents al principi i després es recobreixen d’una cera blanquinosa, i es situa al revers de la fulla. La pupa es de color groc pàl·lid, immòbil, i amb el dors molt corbat i ulls vermells.

ÒRGANS AFECTATS: Fulla

SÍMPTOMES: Fulla: la mosca blanca s’amaga al revers (cara inferior) de les fulles on es pot observar un polsim cerós de color blanc. Els seus ous es poden observar principalment al revers en forma de cercle o semicercle. La mosca blanca de la col actua a dos nivells: 1) els adults i les larves s’alimenten de la saba de les fulles provocant petits punts grocs i afebliment de les plantes (s’observa un retard en el creixement); 2) produeix melassa, un líquid ensucrat i brillant que impregna la planta i que pot atraure formigues així com l’aparició d’un fong denominat “negreta” que s’observa com un pols de color negre sobre la fulla.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Mitjans de lluita: Eliminar herbes adventícies i restes de cultius anteriors, realitzar rotació de cultiu, ús de trampes adhesives de color groc des de l’inici del cultiu, utilització de malles en cultius sota coberta (mínim 10×20 fils/cm2). Control biològic:  introducció o conservació d’enemics naturals com Encarsia tricolor (parasitoid); Verticillium lecannii, Beauveria bassiana (Fongs entomopatògens).

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: La negreta que produeix la mosca es pot confondre amb la negreta que produeix el pugó. Per això s’ha de mirar bé quan veiem negreta si es tracta d’una plaga de mosca o de pugó.

CONDICIONS FAVORABLES: Les condiciones favorables pel seu desenvolupament són les temperatures càlides. La posta d’ous té lloc durant el mesos de maig i setembre. S’obsreven plantes colonitzades des de la primavera a la tardor, encara que els adults es poden veure tot l’any, ja que aguanten les baixes temperatures. En camp presenta unes 4-5 generacions a l’any.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES