HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

MOSCA DE LA COL

NOM COMÚ: Mosca de la Col

NOM CIENTÍFIC: Delia radicum

IMPORTÀNCIA★ ★ ★

GRUP/FAMÍLIA:  Dípter/Anthomyiidae

DESCRIPCIÓ : L’adult és una mosca molt similar a la mosca comú però de color gris-groguenc i amb els ulls molt vermells. Tenen 3 ratlles longitudinals que travessen l’abdomen i una mida aproximada de 5-7 mm. Els ous són de color blanc, mesuren aproximadament 1mm de diàmetre i són dipositats prop de les arrels formant grups densos. Les larves són cucs blancs, sense potes, que poden mesurar fins els 10 mm. La pupa, d’uns 5 cm i de color marró-vermellós, hiberna a la superfície del sòl a temperatures baixes. Tenen 2-3 generacions a l’any, des de la primavera a la tardor.

ÒRGANS AFECTATS: Arrel, Coll, Fulla

SÍMPTOMES: Arrel i coll: les larves són les causants dels danys, ja que s’alimenten de les arrels fins arribar al coll i els pecíols, on van formant galeries i succionant la saba de la planta. Si l’atac no es controla poden deixar tiges completament buides. Les arrels es necrosen i es podreixen, surten a la superfície del sòl, podent-se observar els cucs blancs a prop. Com a conseqüència la planta no absorbeix els nutrients correctament. Fulla: Degut a la manca de nutrients es produeix esgrogueïment a les fulles, la planta es panseix i finalment es mor. En el millor dels casos les plantes aturen el seu creixement i són nanes.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Eliminar males herbes, realitzar rotació de cultius i el treball del sòl per a la destrucció de les possibles larves, realitzar una fertilització equilibrada optimitzant el nitrogen per accelerar el creixement de la planta, no utilitzar fems perquè atrau la plaga, eliminar plantes molt afectades. Actualment a Catalunya no existeixen estratègies de control biològic per la mosca de la col.

CONDICIONS FAVORABLES: El seu cicle de vida s’estén a 3 generacions a l’any. A temperatures baixes les pupes hibernen al sòl. Les condicions òptimes pel seu desenvolupament són les temperatures moderades, de manera que quan arriba la primavera els adults surten de les pupes i aprofiten per posar ous massivament entorn les arrels de les plantes i a les esquerdes de sòl. A la primera generació s’aprofiten de les males herbes per créixer i multiplicar-se, mentre que a les següents generacions ataquen directament les plantes joves dels cultius. Són actius des de la primavera a la tardor.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES