HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

DORMIDORA

NOM COMÚ: Dormidora

NOM CIENTÍFIC: Agrotis sp.

IMPORTÀNCIA

GRUP/FAMÍLIA:  Lepidòpter/Noctuidae

DESCRIPCIÓ ORGANISME CAUSANT: L’adult és una arna nocturna de color marró clar, amb ales anteriors de color marró amb tres taques triangulars, i ales posteriors blanques, i que pot arribar a mesurar fins els 45-55mm d’envergadura. Els ous són esfèrics i blanquinosos, d’un diàmetre inferior a 1mm, i es troben al sòl o en parts de la planta molt properes al sòl. La larva és la que provoca els danys a la planta, i és un cuc de color entre marró terra i gris “brut” fosc, amb 5 parells de potes falses, i amb una taca molt característica de color beix al final del seu abdomen. Pot arribar fins els 40-50mm de longitud, s’enrotllen fàcilment si se’ls molesta, es troben al terra i només surten a alimentar-se durant la nit. La pupa és de color marró clar a fosc, d’uns 17-25 mm de longitud, i es desenvolupa al sòl.

SÍMPTOMES: Els danys són causats pels cucs, que són de color gris fosc i d’uns 4-5cm, s’enrotllen fàcilment si se’ls molesta, es troben al terra i només surten a alimentar-se durant la nit. Tija: els cucs s’alimenten principalment de les tiges de plantes joves a nivell del sòl, de manera que devoren la base de les tiges de les plantes recent trasplantades, provocant la mort de la planta.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: ús de tractaments insecticides autoritzats que apareixin a la web del MAPA.

PLAGUES AMB SÍMPTOMES SIMILARS: es podria confondre amb els danys produits per altres erugues.

CONDICIONS FAVORABLES: Les condicions òptimes pel seu desenvolupament són les temperatures càlides, de manera que quan arriba la primavera les larves reinicien l’activitat, s’alimenten durant la nit i s’enterren uns 2 cm al sòl durant el dia. A l’hivern les larves pupen i són enterrades al sòl a una 20 cm de profunditat.

PERÍODES CRÍTICS

IMATGES