HORTALAB

Diagnostiquem el teu hort

PODRIDURA NEGRA

NOM COMÚ: Podridura negra o xantomona o Bacteriosi

NOM CIENTÍFIC: Xanthomonas sp.

IMPORTÀNCIA★ ★

GRUP:  Bacteri

ÒRGANS AFECTATS: Fulla, coll

SÍMPTOMES: Fulla: Pansiment localitzat en els marges de les fulles, de color groc i que progressa formant la típica forma de “V” d’aquesta malaltia, ja que s’inicien en les nervadures de les vores de les fulles (la punta de la V va cap a l’interior de la fulla, cap a la nervadura central). Dintre del teixit cloròtic, els nervis es tornen de color negre, per això es diu “podridura negra”. En etapes més avançades, el teixit cloròtic es torna marró i necròtic i s’asseca, i els nervis afectats es poden estendre des de la fulla als pecíols i a la tija. Coll: sistema vascular enfosquit. General: És una malaltia vascular i per tant es poden observar símptomes sistèmics, com per exemple esgrogueïment general de les fulles i defoliació. Pot canviar el sabor dels cultius i per tant, resultar en rebuig entre els consumidors.

MÈTODES DE PREVENCIÓ I CONTROL: Utilitzar llavor amb garanties fitosanitàries; realitzar rotació de cultius de 2-3 anys amb cultius no crucífers; eliminar males herbes de la família de les crucíferes; sembrar en sòls amb bon drenatge; utilitzar pràctiques de reg que minimitzin la humitat del sòl; disminuir les passades en camp per reduir la dispersió del patogen.

CONDICIONS FAVORABLES : Es desenvolupa bé a temperatures fresques i suaus. El bacteri penetra el teixit vegetal a través de ferides a les arrels o a les fulles inferiors. Es transmet principalment per llavor i es propaga per esquitxos de l’aigua del reg o de la pluja, maquinària o insectes.

IMATGES